4 Юли’19 Соло изпълнение балет „Ангелът“ на Аватара Аюзо

Соло изпълнение балет „Ангелът“ на Аватара Аюзо бе показан в “Тракарт” на 4 юли.
Спектакъл „Времето, мястото и големите любови“ бе част от програмата на фестивал “Хронотоп”.
ХРОНОТОП (гр. chronos време, и topos място) хронотоп буквално означава времепространство и изразява органичната връзка между тези две категории. Терминът обхваща времето като четвърто измерение на пространството.
Фестивалът (от 1 до 4 юли) беше реализиран в различни пространства на Старинен Пловдив – Балабанова къща, Малка Базилика, Тракарт. Фестивалната програма беше открита с творчески сесии по драма – Златка Станкова и танцов театър – Аватара Аюзо. Текстовете на Шекспир, Сервантес, Яворов и Фицджералд бяха предварително селектирани и обработени в сценарий от Златка Станкова. Комисията в състав: Йоан Балджиев- музикални картини, Диана Чолакова- дизайнер костюми, Аватара Аюзо- хореограф, Клои Хилеар- артистичен асистент и Златка Станкова- режисьор, определиха  участниците за финалното представление “Време, място и големите любови”. То се състоя на 4 юли в Тракарт, Балабанова къща и Малка Базилика.
Новият фестивал в Пловдив помага на млади хора да направят първи стъпки в творческото начало под мотото „Време, място и любов“
Във фестивала „Хронотоп“ участваха утвърдени български артисти с кариера в чужбина, които се завърнаха в Пловдив, за да помогнат на млади таланти да направят „първата важна стъпка“ към творческото начало.
Фестивалът ХРОНОТОП  е замислен като една възможност за всички, които се занимават или искат да се занимават с кино и театър да участват в един цялостен творчески процес, при който в рамките на „един слънчев кръговрат“(Аристотел) участниците ще имат шанса да придобият необходимите подход, знания и умения, за да сътворят филм, танц, костюм, плакат или театрално представление.
Темата на фестивала тази година беше „Време, място и любов“. Драматургичният материал бе селектиран на случаен принцип, но по предварително подбрани реплики от велики любовни истории. Репликите  успяха да създадат кратко представление, танц или филм. Сцените се разработваха на малки групи под ръководството на утвърдени творци-практици, като най-добрите откъси на не-професионалните участници бяха показани на вечерните представления, заедно с тези на професионалните актьори и танцьори.
Финалното представление включваше най-добрите филми, танци и откъси, сътворени по време на майсторските класове и творческите работилници, но подчинени на предварителна режисьорска концепция, основаваща се на естетическото преминаване на двойките от другата страна на времето.
Фестивалът даде възможност на участниците да постигнат художествен образ в рамките на един ден, но също и да вземат участие в развиващ се творчески процес, при който крайното представление  представляваше синтез от отпечатъците на отделните изкуства в цялостния образ.
Проектът даде възможност от една страна на професионални артисти, ученици и студенти по изкуствата да се срещнат с техни колеги и артисти, които работят по цял свят. От друга страна всички желаещи имаха възможност да участват в предлаганите творчески работилници и да отключат творческия си потенциал в една или друга степен. За някои от тях, този фестивал може би бе първата важна стъпка към творческо начало. Участниците  имаха възможност да покажат своите откъси, плакати и етюди и по този начин  преодоляха страха от изява пред публика.
*Златка Станкова е докторант по Теория на Драмата в Софийски университет, преподавател по Драма и Литература в Лондон, завършила е магистратура „Европейска култура“ в Лондонския университет и е учила театрална режисура при Стоян Камбарев. Била е два пъти куратор на филмов фестивал в Блумсбъри, Лондон, има три постановки със студенти в студентски театри във Великобритания и е учила културен мениджмънт в Амстердам. Като член на драма обществото на Лондонски университет е била асистент-режисьор на постановката „Ромео и Жулиета“ на Уйлям Шекспир, чийто режисьор бе Юлия Бурбах – в момента един от водещите режисьори на Ковън Гардън.
*Диана Чолакова е възпитаник на пловдивската Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, някога Средно специално художествено училище за сценични кадри. След завършване учи и се дипломира във ВИТИЗ. След театралната академия завършва и „Журналистика“ в София. Няколко години работи в столицата, след което заминава за Италия, като кореспондент на вестник “Сега”. След години се установява в Америка, където живее и работи и в момента. Вече повече от 17 години, Диана не живее в България, но връзката и с Пловдив не е прекъсвала никога. Във фестивала Диана Чолакова ще покаже своите модели като дизайнер в ревю-спектакъл в Малката базилика.
Организатор на фестивала „Хронотоп“ е „Театрополис“, партньори:  АВА данс къмпани; Катра ФМ; Н и Н:новата школа; ОИ „Старинен Пловдив“. Всички участници в проект „Фестивал Хронотоп“ са утвърдени артисти, практици и преподаватели: предаването на техния опит на творци и граждани на Пловдив, както и представяне на техни оригинални творби, е достатъчна заявка за стойността на проекта.
Фестивалът се осъществи с финансовата подкрепа на Община Пловдив, след спечелен проект по компонент 3 „Гражданска активност“.
ПРОГРАМА
ФЕСТИВАЛ ХРОНОТОП – ДЕН 1
1 юли 2019, понеделник
10:00 – 17.00 часа, Балабанова къща Пловдив
Откриване и Творчески сесии: Танц и Театър
ФЕСТИВАЛ ХРОНОТОП – ДЕН 2
2 юли 2019 , вторник
16.00 – 17.45 ч – Малка базилика
Открита репетиция и представление в процес „Времето, мястото и големите любови“
19.00- 20.00 часа, Малка базилика
Билети
– Модно Ревю на Диана Чолакова „България – мода в картини“
ФЕСТИВАЛ ХРОНОТОП – ДЕН 3
3 юли 2019, сряда
10:00 – 12.30 ч., Малка Базилика
Сесия „Визия и драма“
14.00 – 18.00 ч- СОУ „Св. Софроний Врачански“
Творчески работилници
Майсторски класове – една по избор:
Киносценарий и късометражен филм
Сценичен костюм
Театрален плакат
Дияна Чолакова – костюм
Димитър Трайчев – плакат
ФЕСТИВАЛ ХРОНОТОП – ДЕН 4
4 юли 2019 , четвъртък
10:00 – 12.00, Балабанова къща Пловдив
Закриване и представяне на творчески резултати от отделните компоненти
12.30-16.00 – Балабанова къща – Спектакъл „Времето, мястото и големите любови“

Споделете това: