23 ЮНИ’23 Представяне на детска книжка “Озирис и Изида”, автор Весела Атанасова от 16.30

Митът За Озирис И Изида
Древноегипетският мит за Изида и Озирис е един от най-старите в човешката история. В него се разказва за Сътворението на Света, за сблъсъка между Доброто и Злото, за Възкресението, но най-вече за раждането и възкачването на престола на eгипетския владетел. Чрез него древните египтяни не само обяснявали света, но и правилата, според които всичко в него трябвало да се случи. Божествата, описани в мита, са сред най-почитаните и най-популярните в Древен Египет.
За съжаление няма египетски вариант на целия мит, а само отделни епизоди, изрисувани върху стените на храмове и гробници или върху папируси. Най-пълната писмена версия е написана чак през 1 век от древногръцкия историк Плутарх. В тази книжка митът е предаден в една от най-интригуващите му версии и чрез оригиналните египетски изображения, рисувани от древните майстори в продължение на три хилядолетия.
Книжката е подходяща за деца на възраст между 8 и 11 години, но и за всички любители на Древен Египет. Тя съдържа преразказ на мита за Озирис и Изида, придружен от цветни илюстрации на оригинални египетски сцени и речник на непознатите думи и богове.
Издателство “Парадигма”
Илюстрации: Галя Захариева
Автор: Весела Атанасова
Каним децата и техните родители.
Събитието е част от Програмата на Фестивалите “Дни на тракийската култура” 2023 и Фестивал “Пловдив чете” 2023.
Фестивал “Дни на тракийската култура” 2023 е финансиран от Общинска фондация “Пловдив 2019” по Програма “Наследство” 2023.

Споделете това: