15 Август’22 Постерна изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ от 18.00


ИЗЛОЖБАТА „ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ И СВЕТИ МОЩИ НА БАЛКАНИТЕ“ ГОСТУВА В ПЛОВДИВ ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
На 15 август, по повод християнския празник Успение на Пресвета Богородица, в изложбеното пространство на Културен център „Тракарт“, гр. Пловдив ще бъде представена постерната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“.
Изложбата е нов визуален проект, който е реализиран от екип изследователи медиевисти от Центъра за славяно-византийски проучвания “Проф. Иван Дуйчев” към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и се осъществява с подкрепата и партньорството на Държавен културен институт към МВнР.
„Живата вяра в чудотворните образи на Божията Майка, в тяхната сила, неподвластна на времето, на идеологиите, теориите и философиите, е като мост през вековете. Това е свързващата нишка между църкви и манастири на Балканите, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви. На тази тема е посветена постерната ни изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“, подчертава директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева в интервю пред радио „Ватикана“.
Фототипната изложба успешно се представя в програмите на дипломатическите мисии по света и се радва на засилен интерес. До сега е презентирана пред широка публика у нас и в чужбина: с нея се откри обновената галерия „Мисията“ в София, в навечерието на празника Успение Богородично през изминалата година, в присъствието на дипломатическия корпус, гости, партньори и лично открита от служебния министър на външните работи Светлан Стоев; пътят й продължи в гр. Кюстендил (Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“) и Рилския манастир, като част от културната програма на 16-тата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция; в началото на тази година бе в Българския културно-информационен център в гр. Скопие, Република Северна Македония, с акцент и разказ за чудотворната икона на св. Йоан Предтеча в Бигорския манастир и съхранените мощи на св. Климент Охридски в църквата „Св. Пантелеймон“ в гр. Охрид; по повод деня на будителите гостува в Българското посолство в Белград; в Южна Африка в гр. Мидранд, по повод Деня на Свети Иван Рилски, в Албания – Иконографски музей „Онуфри“ в гр. Берат и след това и в Тирана; в гр. Минск по повод отбелязването на Националния празник – 3 март по инициатива на Посолството; в Женева – по покана на Българската православна църковна община „Рождество Богородично“ и под патронажа на Постоянно представителство на Република България в Женева, Швейцария, за Великден; в университета Ка Фоскари – Венеция, Италия, по повод 24 май и на много други места.
Към изложбата е отпечатан двуезичен представителен каталог, който обогатява разказите за чудотворните икони и свети мощи на Балканите и също ще бъде представен в Пловдив, по време на откриването на изложбата в културен център „Тракарт“ от 18 часа.
Изложбата се организира в партньорство между Културен център “Тракарт” и Държавен културен институт към МВнР.

Споделете това: