Експозиция “Стъклото в античното изкуство”

IH8C5792Експозицията „СТЪКЛОТО В АНТИЧНОТО ИЗКУСТВО” се намира в Изследователски център-музей “Тракарт” и проследява специфичните техники за работа със  стъкло и смалт в период от 900 години – от V в. пр. Хр. до IV в. сл Хр. Централно място в изложбата заемат стъклениte фиали, които са служели за свещенодействия. Всяка фиала има име – Мъдростта, Животът, Посоки, Земя, Вода, Небе и Изборът. Изработени са с техника милефиори. Цветовете на обемно изградените предмети са с изключително съвършенство, притежаващи „детайл в детайла на детайла” и показват прецизното боравене  с послания, форма и пространство.

Другата част от експозицията са предмети и съдове с утелитарна цел – флакони, амфориски, канички „Ойнохое”, както и амулети за плодородие и здраве. Изработени са с различни техники – свободно моделиране, свободно издухване, издухване в калъп, техника на пясъчното ядро.

Анализите, тълкуванията и снимките на уникалните предмети от експозицията са събрани в книгата ”Стъклото в античното изкуство” с автори д-р Жорж Трак и Славка Чернева, важна както за науката, така и за художествената практика, в която стъклото “осветява” древността по нов начин. Колекцията е част от експозициите в Изследователски център-музей “ТРАКАРТ” и предлага на посетителите филм, в който фиалите са заснети с макрокамера, показващ съвършените ювелирни експонати в детайл.

Тракарт антично стъкло

Споделете това: