Сцена

Камерната сцена в Културен център-музей ТРАКАРТ е проява на  синтез между античност и съвремие.

Музйният характер на ТРАКАРТ с римската подова мозайка и с трите постоянни експозиции  „Стъклото в античното изкуство”, „Прототракииски портрет”, „Миниатюрен мраморен портрет”, се съчетава с камерна зала, разполагаща със 120 места. Разположена в естетиката на античната обстановка, тя е предпочитано място за концерти, представяния на книги, театрални постановки, презентации, семинари, изложби.

В период на 10 години Културен център “Тракарт” се изгради като емблематично място, фокусиращо вниманието на широк спектър специалисти в областта на археологията, културното наследство и почти всички форми на съвременното изкуство.

Организирали сме  и представили на пловдивската публика над 60 изложби от изявени автори на българското и световно изобразително изкуство: проф. Илия Илиев, проф. Иван Кирков, проф. Панайот Панайотов, изложба по повод 20 г. oт смъртта на  Дечко Узунов, Аккулина  Попа, Джорджия Уотърс, Пол Елиот, Димитър Киров, Веско Велев. Традиционно е и представянето на Ателието на Светлин Русев – випуск 1990. Участваме в Национални изложби Графика малък формат, Изложба на Наградените автори от Графично биeнале, Изложби от международния фестивал на Християнското изкуство, Празници на Тракииската култура, Празници на Турската култура в Пловдив.

Културен център Тракарт е традиционен партньор на няколко фестивала: Фестивал на българско документално и анимационно кино”Златния ритон”, Международен фестивал на анимационния филм “Златен кукер”, Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия”, Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, Литературен фестивал „Пловдив чете”, Европейска нощ на музеите и галериите”, Фестивал „Дeфиле на младото вино”. „Тракарт” е партньор на Националната комисия за борба с трафик на хора.

Представили сме над 500 книги и автори, като проф. Николаос Муцопулос с 30 годишния си труд „Базиликата Св. Ахилий”, Хосе Родригес душ Сантус с книгата „Божията формула”, „Траките” На Александър Фол, книги на „Тангра ТанНакРа”, „Кръстопът на култури” на Иван Маразов, ”Духовните дарове на България” на Ваклуш Толев. В партнъорство с ИК „Жанет 45” и издателство „Летера”сме представили множество съвременни писатели и поети. Традиционно организираме „Тракииска седмица на културата” с лектории и филми на видни траколози и археолози.

Всички културни прояви, осъществени в „Тракарт” имат една цел  – популяризиране на стойностните постижения в областта на културата и изкуствата.

 stage

 

Споделете това: