7 Юни’18 – Камерен концерт „Митове и легенди“

Концертът „Митове и легенди“  популяризира класическата музика и класическите инструменти в една достъпна и елегантна форма. Селекция от добре познати класически шедьоври и теми бяха представени от класическо дуo в състав: пиано и глас.

В програмата: П. Владигеров, Л. Пипков, Д. Христов, П. Хаджиев, П.Ил.Чайковски, В.А. Моцарт и др.

В концерта прозвучаха шедьоври от световната музикална съкровищница. Разпознават се  музикални  теми, свързани с културното наследство на България – от легендата за Орфей и Евридика, през величието на българските владетели, до уникалното богатство на фолклора ни.  Музиката може да извиква въпроси и да се поднесе в нетрадиционен диалогичен формат между изпълнители и слушатели. Това създава силно внушение, предизвикващо преживяване, което кара публиката от пасивен слушател да стане активен участник в артистичния процес. Амбициозната задача на концерта бе да достави естетическа и духовна наслада на колкото се може повече публика в различни градове. Всеки нов концерт се явява естествено продължение на многото сценични изяви на двете изпълнителки в последните години и е очакван с нетърпение от ценителите.
Двете изпълнителки споделят за професионалното си сътрудничество;
„Отдавна работим заедно и изнасяме съвместен концерти в България и в чужбина, защото се допълваме идеално като артисти. Перфекционисти сме и имаме еднакво отношение към изпълняваната музика и стремеж към извличане на деликатното и красивото от всяко произведение, но с дълбочина и изразително звучене. Понесени на крилете на класическа музика, пред нашия поглед се открива богата палитра от чувственост и нежност. Създадохме концертната програма с много любов и с желание тази невероятна феерия от звуци да докосва хората по начин, който затрогва и нас. Но не само. Желанието ни е чрез подобни проекти да приобщаваме младата аудитория към класическата музика – кауза, на която се посвещаваме във всички наши начинания“.

Сопраното Диляна Георгиева и пианистката доц. Галина Апостолова издават албум с френска камерна музика през 2016 година със заглавие “След една мечта”.  Двете музикантки имат записи за БНР както и за различни телевизии.

Споделете това: