5 Ноември’18 Премиера на поетичната книга “Хумус” на Петър Краевски

Културен център “Тракарт” и Международен фестивал на поезията Духовност без граници представиха на публиката поетичната книга “Хумус” на пловдивския поет Петър Краевски. Тя е тези книги, които имат за цел да припомнят ценностната система на съвременната българска поезия, която търси светлата страна на Живота.

Впуснете се в едно невероятно поетично приключение, което няма да можете да оставите.

В „Хумус”  няма нарочно обозначени цикли, по-скоро текстовете са обособени в тематични ядра като всяка цялост започва с триптих, продължава с няколко бели стихотворения, минава през танка и завършва със сонет. В заглавието прозира връзка с предишната стихосбирка на Краевски „Изгорени писма” – това е заявено и в мотото на „Хумус”, което е автоцитат от нея. Авторът доразвива основното послание, откъдето се извежда и новата идея за битието в думите след пепелта на изгарянето. Пепелта, която ни смирява. И болката – синоним на мрака, който добива в нас критична маса и излъчва квант.

 Петър Краевски е автор на книги с поезия, сатира и проза. Магистър по английска филология в ПУ “Паисий Хилендарски”, доктор хонорис кауза на в. “Пловдивски университет”. Лауреат е на литературни и медийни конкурси, сред които Националната награда “Светлоструй” за най-добра стихосбирка (“Сомнамбул”) на извънстоличен автор за периода 2006-2008 г., Логото на Националния конкурс за SMS поезия в НДК за 2006 г., първа награда за кратък разказ на сп. “Едно” и др.

Носител е на първа награда в Международния медиен конкурс “Сребърна вълна” в Албена за авторското си радиопредаване “ПЕТКРАСКИ” и е отличен със специалната награда за радио фийчъра “Етно форум” в същия конкурс.

Петър Краевски присъства като автор в няколко антологии за поезия и сатира, както и в италианското издание за световни афоризми Aforistica/ mente.

Споделете това: