4 Април’23 Представление “ЛИФТ” на ученици от Училище за учащи с увреден слух и говор “11 май”-Ягодина, Сърбия oт 18.00

В Пловдив ще гостуват учениците от едно от най-старите училища за специално образование в Сърбия и бивша Югославия – Училище с общежитие за ученици с увреден слух и говор “11 Май” гр. Ягодина, Сърбия.
На 4 април 2013 г. от 18.00 часа в Културен център „Тракарт“ ще бъде представена пиесата „Лифт“. Вход свободен
„Пиесата е създадена чрез творчески драматургичен процес, сякаш е авторска. Проектът се е родил от сътрудничеството на асоциацията CEKOM от Зренянин и училището.
Пиесата „Лифт“ представя нуждата от подобрение, желанието просто да се раздвижим и да започнем да живеем по-нормален живот, живот, в който няма нездравословна конкуренция, отхвърляне, дискриминация (по всички възможни начини), тъга, стрес…“ Лифт“ може да ни отведе бързо и безболезнено и е достатъчно голям, за да се поберем всички в него. Асансьорът е надежда и вяра в по-доброто утре. Когато се замислим как работи обществото, какви стандарти ни налага и как се отнасяме към него, за поведението и нуждите, които не се вписват в рамката, стигаме до прости изводи, че е много трудно да си „под критериите“. На всички, които не могат да прескачат препятствия или не искат, им се натоварват по-трудни задачи, става им по-трудно. И тогава човек потъва, от тонове тревоги и въпроси. И накрая питаме кой може да промени това статукво? Кой е този Лифт към едно по-добро и светло бъдеще? И си мислим, че всички сме отговорни, някои повече, други по-малко. Всички ние трябва да се запитаме и да започнем да променяме себе си и средата си от утре, защото чакането нещата да се случат просто така ще пропилее и малкото свобода, която ни остава.
Тази пиеса е нашата стъпка към промяната. Да привлече вниманието към важни проблеми. Затова ви каним да се присъедините към нашата искрена борба и така да подпомогнете желанието на малките да правят велики неща.“
На 9-ия Фестивал на сценичните миниатюри, който се проведе в Културния център в Лесковац, учениците от Училище с общежитие за ученици с увреден слух и говор “11 Май” гр. Ягодина, Сърбия спечелиха първа награда с театралното представление „Асансьор“. Членовете на журито ги описаха със следните думи: „Прецизни в движенията, емоционално изпълнени, красиви чисти лица. С вдъхновената си игра, енергия и емоционална наситеност те ни оставиха безмълвни, задъхани и суетни. Бършейки сълзите, цялата зала ги аплодираше бурно, тази талантлива група млади хора“.

Споделете това: