30 Юни’23 Премиера на книгата “Големите и малките реки” на Любомир Калудов от 18.00


През 2020 г. издателство „Изток –Запад“ поема риск да издаде този текст. Жанрът е неопределен – сборник разкази или фрагментарен роман. Автор е Любомир Калудов – поет, писател, публицист и фотограф.
По професия –лекар, хирург. Книгата е носител на наградата „Пегас“ 2020 г.
Разказите в тази книга се връщат към едно неотдавнашно време, когато на тридесет километра от границата се проверяваха паспортите. В тази ивица, след надписите „гранична зона“ имаше села, живееха хора в спрялото им сегашно, изгубено минало и неясно бъдеще време. Българската граматика е достатъчно сложна, но дори и в нея няма такива глаголни времена.
„Книга, която изненадва с огромния философски потенциал, който се крие в нейните диапазони.“ Проф. Светлана Стойчева
„Книгата е сълза. Една-едничка едра, бистра сълза готова да капне изпод клепача на мъдрец.“ Ж. Иванова
„Тази книга е за пълноводните реки на най- простия, обикновен и затова най- истински живот.“ Д. Тинева
“Любомир Калудов е изящен разказвач с елегантен изказ и изключителен усет за ирония и самоирония.” П. Делчев -редактор
За автора:
Любомир Калудов живее и работи в Бургас. По професия е лекар -хирург. Завършил е Медицинската академия в София и има квалификация по различни направления в общата хирургия. Специализирал е пластична хирургия в България, Чехия, Турция и Русия. Множество публикации на конгреси и международни форуми. Основател на клиниката по изгаряния и пластична хирургия в Бургас. През последните години – хирург в клиника „Лайф хоспитал“ Бургас.
Няколко самостоятелни фотоизложби в България и Италия. Награда за фотография в Кьолн Германия. Високи оценки в руски сайтове за фотография.
Публицистика във вестниците „Дневник“, „Труд“, „Черноморски фар“, „Десант“ и др. Едни от най-четените текстове в електронните издания: „Либерален преглед“ и „Епицентър“.
Самостоятелни проучвания на долмените в Странджа. Участие с доклад в международен симпозиум на БАН за Мегалитите на Балканите /България, Гърция, Турция и Испания/. Съвместни проучвания с Тракийския университет в Одрин – проф. Бексач
Публикувани текстове в сборници и електронни сайтове. Десетки литературни награди.
Издадени книги:
„Римувани фотоъгли“ стихове, изд.“АБ“София 2000г. с фотографиите на Галина Ушева. Награда „Хеликон“ на писателското дружество в Бургас. Представена за най-добра полиграфия на панаира на книгата в Лос Анджелис. Средствата от продажбите са дарени на българската общност в САЩ.
„Склад за стари чувства“ стихове, изд. „Илинда – Евтимов“ София 2005 г. Илюстрирана с изключителните 22 цветни картини на Николай Каранфилов.
„Скъпи Тъпчо“ хумористични разкази, изд. „Словото“ София 2009г. Илюстрации от автора. Книга, номинирана за наградата „Димитър Димов“.
„Големите и малките реки“ разкази, изд. „Изток- Запад“ 2020г. Награда „Пегас“ за най-добра книга от бургаски автор.
Модератор Виделина Гандева
вход свободен 

Споделете това: