29 Юли’19 ДОГОНИТЕ – Пазители на Дух и Светлина

В Културен център “Тракарт” се състоя среща с нашите дългоочаквани гости от Мали/Африка – догоните.
Трупата от Мали “Tract-Mali”  гостува в Пловдив със специалната покана и съдействие на Фондация „Тракарт-2000” и по покана на Община Пловдив за Международния фолклорен фестивал Plovdiv 2019.
За поредна година Община Пловдив бе организатор на събитието, като проявата, превърнала се в традиция за културния живот на Пловдив е истински празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни. Фестивалът бе част от Календара на културните събития на Oбщината. В него всяка година се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение незабравима феерия от цвят и ритми на едно от най- емблематичните места – Античния театър на Пловдив.

ДОГОНИТЕ

Догоните са тайнствен народ. Те са общителни, неразбрани и непонятни, близки и далечни. Те са скрит древен народ, който не се нуждае от никакъв прогрес. За догоните всичко е мъдро и значимо, всичко е свещено. В този народ е съхранено свещеното начало. Те имат скрити учители, за които не говорят. Вярват само в своите тайни предания – предания от боговете. Това е народ, който има знание, което е над науката и над целия съвременен свят. За тях е важно свещеното. За догоните, Амма или съкратено Ам, е Бог – единствения господар. Те живеят само с една цел: да пътуват към него и към истината. Те казват: ние сме тук на земята, за да съзрем древния си път. Нашите предци са от „Земята на бялата светлина”. Ние дишаме бог и не познаваме друго дишане, ние дишаме Ам, т.е.Бог и затова за нас няма земна земя. За нас тишината е духовна, тя не се споделя: не може да споделиш тишината си. За тях обикновените неща са тънки реалности. Те знаят, че знанието им идва от свещения Сириус. Догоните произлизат иначе от Египет, те са египетски лъч, а по-късно се пренасят на няколко места: Либия, Гвинея, Мавритания, Мали и т.н. Те също са и суданско племе. Езикът им е скрит. Използват знаци, символи и устни предания. Те почитат умрелите, като живи духовни сили. Те вярвали, че чистата сила на предците се привлича  с голяма и жива свещена почит. При догоните думите имали важно, дълбоко, мистично значение. Те дълбоко вярвали, че правилните думи образуват вратата към древния път. Догоните казват, че животът е движение на енергията. За Ого, т.е. за дявола, те казват, че той има само частично значение, а не цялостно, и че той на Земята е корабокрушенец. Те казват: истинският живот е разговор със свещеното в себе си, а падналия живот е човешки разговор. Сега, в момента, има някои догони, около които има война, но те се разхождат съвсем спокойно – те са друго измерение, друго мислене, друг паралелен свят. Те казват: бедствията преподават строги уроци. Според тях, чистотата означава да придобиеш сърцето си. Една догонска пословица: който греши в словото, в думите, той пропада в себе си. Грешките в разбирането отнемат живот и го правят мъртъв. Словото е свещено знание. Който няма слово, не уважава истината и я изгубва. Словото е главния дух в живота на човека. Истинните хора са пазители на словото и на думите. Уважаваш ли себе си, пазиш себе си и пазиш словото. Догоните казват: словото образува човека. Те казват, че чистото слово образува чистото сърце, а чистото слово е господарят на съдбата. Чистото сърце живее с вятъра, т.е. живее със свободата. И казват: колкото и да умираш, твоят дух е вечен. Ние всички сме отвъд Земята, а тук сме слезли само да се поклоним на Ам, т.е. на Бога. Бог е храм и затова ние не търсим нищо друго. Имаме ли Бог в себе си, ставаме духове на свободата.

Уникална колекция от маски и скулптури от страната на Догоните може да разгледате в Изследователски център „Тракарт“, Пловдив.

Споделете това: