26-29 юни ’20 Филмова програма в “Дни на тракийската култура” 2020

26 ЮНИ /ПЕТЪК/ 19,00 ЧАСА
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „ТРАКАРТ“
Прожекция на филма „Изгубеният град на синтите“
филм на Цветан Симеонов, 58 мин.

Хераклея Синтика е последното митично място на Балканите. Градът се издирва в продължение на векове. Доскоро за него само се гадае. Търсят го в различни части на Полуострова. Навсякъде, но не и на правилното място.
Филмът „Изгубеният град на синтите” разказва историята, писана в продължение на близо две хилядолетия. Истината за града на тракийското племе синти излиза едва през 2002-ра година. Тогава е открит един от малкото императорски надписи по българските земи. Там се споменава гражданската общност на хераклейците. Именно този надпис подсказва къде е изгубеният град на синтите.
Днес вече имаме представа за социалния живот на населението в различните периоди. Открита е гражданската базилика, в която са взимани съдбоносни решения. До нея е най-мащабният форум, намиран по днешните български земи. Монетните находки подсказват за активните търговски отношения с целия тогавашен свят.
Филмът „Изгубеният град на синтите” очертава и драматичната картина на две унищожителни земетресения, които заличават града. След началото на Пети век от Новата ера всичко потъва под тонове тиня и остава скрито векове наред.

26 ЮНИ /ПЕТЪК/ 17,00 ЧАСА
РАЙОН ЗАПАДЕН, УЛ. „ВЕЧЕРНИЦА“1А
Прожекция на филма „Мистериалната режисура”
филм на Цветан Симеонов, 58 мин.

Мистериите са представлявали интерес винаги. Така е било в древността и е останало непроменено до наши дни. Привличали са вниманието на всеки, който е искал да се докосне до сакралното знание, скрито зад тях. В мистериите се разигравали митологичните сюжети на мнимата смърт, на пътуването отвъд, на получаването на сакралното знание и на подготовката за връщането към живота. Филмът „Мистериалната режисура” подсказва за рефлексията на тези тайнства в театралното изкуство.
Духовният водач е възлова фигура, която направлява енергията на масите. Жрецът буквално режисира обредните действия. Няма рязка граница, която да маркира отделянето на древните мистериални практики от театъра. Вероятно това е станало някак неусетно с развитието на обществото. Гърците заимстват тракийските мистериални обреди. Превръщат ги в свои и правят така, че споменът за прототипа да остане само в тесен кръг запознати с древните практики.
Филмът „Мистериалната режисура” подсказва как атинската демокрация десакрализира тайнствата. Превръща ги в театър. Впоследствие това става мощно оръжие за манипулиране на масите и за формиране на общественото мнение.
Отделни елементи в българския фолклор и някои реликтни ритуали все още подсказват за обредите на траките. Те не описват мистериите си, за да не ги опорочат. Но пък гърците без притеснение ги качват на сцената и ги превръщат в делнични зрелища.
Такива, които загатват за сакралното и в същото време го унищожават.
Генезисът на театъра разкриват проф. Ваня Лозанова и проф. Дамян Попхристов.

29 ЮНИ /ПОНЕДЕЛНИК/ 19,00 ЧАСА
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „ТРАКАРТ“
Прожекция на филма „Мистериалната режисура” 
филм на Цветан Симеонов

29 ЮНИ /ПОНЕДЕЛНИК/ 17,00 ЧАСА
РАЙОН ЗАПАДЕН, УЛ. „ВЕЧЕРНИЦА“1А
Прожекция на филма „Изгубеният град на синтите“
филм на Цветан Симеонов

вход свободен

Споделете това: