25 юни ’20 Откриване на Международен фестивал „Дни на тракийската култура 2020” на Римски стадион от 19.00

Тракийското културно наследство на нашите предци, носители на оригинална и забележителна култура и традиции, ни задължават не само да откриваме и да се възхищаваме на достиженията на техните декоративно – художествени традиции, но и да ги популяризираме в достъпна форма.
Оставайки верен на своята тенденция в дейността си „Синтез на Античност и съвремие”, Културен център „Тракарт” кани културолози, работещи в изследователската си дейност, да представят пред широка публика своите нови открития, в основата на които е тракологията и тракийската култура.
Събитията от програмата на Международен фестивал „Дни на тракийската култура 2020” ще се проведат в рамките на 6 дни от 25 юни до 30 юни 2020 г. Официалното откриване на фестивала ще се състои на 25 юни /четвъртък/ от 19.00 часа на Римски стадион – Пловдив, с участието на:
Вокален ансамбъл „Светоглас“, Китарен Ансамбъл „Академика“, „Родопа пее“ с Анджелика-Гая Меркова-вокал, Васил Игнатов-гайда, Стефан Маринов-вокал, Костадин Петров-гайда.
ВОКАЛЕН АНСАМБЪЛ „СВЕТОГЛАС“ – Тайнството на българската полифония.
С уникалните си гласове и магнетично сценично присъствие, с разнообразната си програма и различен прочит на традицията, квартет „Светоглас“ се нарежда сред най-популярните и обичани български формации. Певците представят една своеобразна панорама на различните музикални диалекти и стилове от традиционното българско фолклорно изкуство и старата църковна музика..
Формацията е създадена през 2009 г. от Даниел Спасов и Милен Иванов – солисти на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове”. Тя е от първите български мъжки вокални формации, чиято цел е да представи богатството и красотата на старинното българско мъжко църковно и народно пеене. След големия световен успех на българските женски гласове, идва една нова формация, с нов прочит на старинния фолклор, с различен тембрален цвят и светоусещане, която превежда на съвременен език повечето от багрите и нюансите на древната българска музикална традиция.
Новото във вокалната и сценична практика на формацията е представянето за първи път на музикални творби от фолклорната култура, песни от най-стария български фолклорен пласт, полифонични творби на базата на традицията, импровизации, старинни монодични и хармонични църковно-славянски песнопения. „Светоглас”, това е спонтанен израз на българската фолклорна традиция, на красотата и мистиката на старата музика и нейната съвременна вокално-сценична интерпретация.
КИТАРЕН АНСАМБЪЛ „АКАДЕМИКА“
Китарен ансамбъл „Академика” към АМТИИ Пловдив е създаден през 1997 г. с участието на студенти от класовете на Стела Динкова и Милена Вълчева, които се обучават в специалност „Педагогика на обучението по музика”. Наименованието на ансамбъла е от 2000 г. по идея на студентите, които участват в него. През 2006 г. в състава се включват и студенти от специалностите „Изпълнителско изкуство класическа китара” (ИИКК) и „Изпълнителско изкуство поп и джаз” (ИИПД). Художествен ръководител на ансамбъла от основаването му до днес е Стела Митева-Динкова – доц.д-р в АМТИИ Пловдив. През своята почти двайсетгодишна художественотворческа дейност, съставът успешно концертира в различни градове на България на национални и международни форуми и участва в международни фестивали в Сърбия и Гърция. Репертоарът на “Академика” е разнообразен и представя произведения от български автори, посветени на ансамбъла, образци от световната класика (аранжирани за състава), съвременни пиеси, изпълнени премиерно в България и др.
Ансамбълът е носител на 7 първи награди от:
– Международен конкурс в рамките на 3-та Лятна академия за китара „Arion”;
– Моливос (Гърция,2014г.);
– Международен конкурс „Naissus” в Ниш (Сърбия, 2014 г.);
– Международен конкурс “Акад. М. Големинов” в Кюстендил (2017, 2012, 2009, 2006 г.);
– Международен конкурс Гоце Делчев (1999 г.).

В програмата участват 8-годишната Анджелика-Гая Меркова, която ще изпълни родопски песни. Тя работи с вокалния педагог проф. д-р Светла Станилова.
Участват още Васил Игнатов-гайда, Стефан Маринов-вокал, Костадин Петров-гайда.
Фестивалът се организира с подкрепата на община Пловдив, част е от Културния календар, със съдействието на Радио Пловдив и район Западен, Община Пловдив.
вход свободен

Споделете това: