24 Юни’21 – Официално откриване на фестивал “Дни на тракийската култура” 2021 от 19.00 на Римски стадион

ТРАКАРТ организира за девета година Фестивал „Дни на тракийската култура“ от 24 до 29 юни 2021 г.
На 24 юни 2021 /четвъртък/ от 19.00 часа на Римския стадион е официалното откриване на фестивала с концерт.


В програмата участват:
* Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова, клавирен съпровод Юлия Петрова при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, Пловдив;


* Формация за автентичен фолклор „Куклици“ с ръководители Виолета Щерева и Румен Монев при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, Пловдив;


* Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ с ръководител Венцислава Еленска при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, Пловдив;


* Премиера за Пловдив на танцовия спектакъл на Анна Кабакова „ДеветТЕ“, реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
„Хор на пловдивските момчета“ е създаден в края на 1975 година. От 2003 година носи името на своя създател и дългогодишен диригент Стефка Благоева (1938-2000).
Днес диригент на хора е Милка Толедова. Тя работи с пловдивските момчета от 30 години. В началото е ръководител на подготвителния хор и педагог по солфеж, след това – помощник-диригент, а от 1996 г. – диригент. Под нейно ръководство съставът осъществява успешни концертни изяви и е отличен с редица награди от национални и международни хорови фестивали и конкурси.
В хора участват момчета от пловдивските училища от 9 до 14-годишна възраст. Дейността му се осъществява в ЦПЛР-ОДК – Пловдив.
Многобройни са успешните изяви в големи национални музикални форуми: Международен музикален фестивал „Варненско лято”; „Панорама на българското хорово изкуство”-София; Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников”-Шумен; Международен фестивал на православната музика „Хвалите Господа”-София; Тракийски хоров фестивал – Ямбол; Международен фестивал на мъжките хорове „Св. Иван Рилски”-Дупница; фестивал на оперното, оперетното и балетно изкуство-Пловдив, Музикален фестивал на Античния театър-Пловдив и др.
Концертната дейност е богата, с повече от 1200 концерта в България и в чужбина, участия в концерти със симфонични, камерни, духови, джазови оркестри и в оперни спектакли: „Тоска”, „Кармен”, „Хензел и Гоетел”, „Кармина Бурана” и др.
Формация за автентичен фолклор „Куклици“ при ЦПЛР-ОДК-Пловдив се ръководи от народната певица Виолета Щерева и корепетитора , гайдар и аранжор Румен Монев. Формацияата вече 20 години е с изявено присъствие в културния живот на град Пловдив. Носител е на уникална колекция медали , призови места и присъдени награди както за преподавателите , така и за групата и солистите си! Формацията днес е от последователите на българската песенна традиция.
Главен художествен ръководител – Венцислава Еленска
През 2019 г. ФТА ”Иглика” чества своята 70 годишна творческа история. Ансамбълът е основан от доайена на българския танцов фолклор Георги Шишманов и седем десетилетия, ФТА ”Иглика” е част от културния живот на град Пловдив.
Във Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ при ЦПЛР-ОДК-Пловдив танцуват повече от 200 млади дарования от нашия град, на възраст от 5 до 19 годишна възраст разпределени в пет концертни състава. ФТА ”Иглика” има професионален екип от хореографи и музиканти, които влагат в работата си с децата огромна любов и грижа. Грижа, младите хора да израснат горди българи, които ценят, милеят и пазят българския фолклор и за идните поколения. Репертоарът на ФТА ”Иглика” се подбира внимателно, той илюстрира ансамбъла със свой самобитен художествен облик. В по-голямата си част репертоарът е авторски труд на хореографите и музикантите на ФТА ”Иглика”. ФТА”Иглика” е духовна работилница, в която деца и ръководители заедно участват в изграждането на спектакъла, в написването на сценария, изработването на декорите за сцената, работата по костюмите.
ФТА ”Иглика” е носител на 27 отличия от национални и международни конкурси, с участието на повече от 300 деца и младежи. Гордост за ФТА ”Иглика” са участията в културни форуми във Франция, Швейцария, Турция, Гърция, Германия, Полша.Танцовят спектакъл „ДеветТЕ“ е на Анна Кабакова, композитор Милен Апостолов, костюми Теодора Спасова.


Деветте Музи на Древна Елада – дъщерите на Зевс и Мнемозина – богинята на паметта. Може би най-отчетливото наследство от древността, живо и до днес. Възможност да видите съвременното им превъплъщение в спектакъла „ДеветТЕ“ на Анна Кабакова. Изящество, надежда и упование.
С участието на:
Калиопа – Галя Костадинова
Клио – Елизабет Якимова
Ерато – Дорина Пунчева
Талия – Божана Мановска
Полихимния – Аделина Желязкова
Евтерпа – Яница Атанасова
Терпсихора – Симона Тодорова
Урания – Вихра Шопова
Мелпомена – Василена Винченцо
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ 2021 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив 2021 и способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.
Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, с любезното съдействие на Район Южен, партньорство с Държавен културен институт към Министерство на външните работи и с медийното партньорство на Радио Пловдив и Радио Катра FM.
Входът за всички събития е свободен.

Споделете това: