20 Юни’19 Международен фестивал “Дни на тракийската култура” 2019

От 20 до 26 юни се състоя седмото издание на Международен фестивал “Дни на тракийската култура” с официално откриване на Римски стадион в Пловдив.

Тракийското културно наследство на нашите предци, носители на оригинална и забележителна култура и традиции ни задължават не само да откриваме и да се възхищаваме на достиженията на техните декоративно – художествени традиции, но и да ги популяризираме в достъпна форма.

Оставайки верен на своята тенденция в дейността си „Синтез на Античност и съвремие”, Културен център „Тракарт” покани културолози, работещи в изследователската си дейност, да представят пред широка публика своите нови открития, в основата на които е Тракологията и Тракийската култура.

Събитията от програмата на Международен фестивал „Дни на тракийската култура 2019”  се проведоха в рамките на 6 дни от 20 юни до 26 юни  2019 г. 

Официалното откриване на фестивала  се състоя на
20 юни /четвъртък/ от 19.00 часа на Римски стадион – Пловдив с участието на:

ЧАФАД – Дружество   за изследване на фолклора „Чанаккале” – младежки и спортен клуб и Студентска формация „Жарава“ – Пловдив

За първи път в Пловдив  гостува културата Чанаккале – Троя. Следите от първите жители в района на Чанаккале датират от късния халколит, като впоследствие тези земи са владени от Троя, древните гърци, римляните и Византия. В партньорство  с Генералното консулство на Република Турция в Пловдив на пловдивчани  бъше представена музикално-сценична и научна програма на културата на Троя. Разкритите останки са важно свидетелство за първия контакт между цивилизациите на Мала Азия и средиземноморския свят.

Дружество   за изследване на фолклора „Чанаккале” – младежки и спортен клуб представиха тракийски и егейски мелодии и ритми , турски народни танци, Зейбек и Хорон.

ЧАФАД – Дружество   за изследване на фолклора „Чанаккале” – младежки и спортен клуб

ЧАФАД започва своята дейност през 2000 година като Център за култура и изкуство Анафарталар, през 2004 година продължава дейността си като Дружество за изследване на фолклора „Чанаккале” – младежки и спортен клуб. С дейността си почти 13 години дружеството дава своя сериозен принос в изкуството, културния и спортния живот на Чанаккале. Основан на принципите на обичта, уважението, приятелството, братството, толерантността и добронамеренността, ЧАФАД изследва богатите културни ценности на страната и региона – местни обичаи, регионална музика, песни и мелодии. Организацията се стреми да съживи и разпространи тези нематериални ценности и да ги популяризира по света.

„Жарава“ е формация, създадена от музиканта и композитора Владимир Величков – преподавател в катедра „Музика“ към Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Въпреки кратката си биография формацията успя да си извоюва авторитет на една от най-интересните и оригинални студентски музикални групи в България. В този си вид и като изказ и представяне на фолклора в съчетание със съвременните световни стилове музика тази формация няма аналог в нито едно висше учебно заведение в България.

В репертоара си групата има както традиционни фолклорни произведения с иновативно звучене, така и авторски пиеси на фолклорна основа. „Жарава“ заема неколкократно първо място в топ 40 на най-голямата платформа за етномузика в света, базирана в Торонто (Канада) – „Етноклоуд“, в конкуренция със 151 държави и над 90 000 групи и изпълнители от цял свят. За месец декември 2018 г. новият проект на „Жарава“ – „Нищо особено“ зае първо място на Балканите и трето в света за най-гледан видеоклип в същата класация. През месец май 2019 тяхната пиеса „Миш-маш“ заема второ място в Световния Топ 40 и е на първа позиция в класацията за Балканите с видеото. Произведението  влиза и в учебниците по музика за 9. клас заедно с имената на Горан Брегович и Иво Папазов.

Музиката си младите артисти изпълняват с дълбок поклон към българския фолклор и корени, а Завидният им импровизаторски дух в интерпрета­циите носи енергия и жизнеутвърждаващ оптимизъм 3а бъдещето на съвременната музика, които предават на публиката и слушателите.

ГАЛЕРИЯ

Програмата за всички събития от фестивала 

Споделете това: