2 Ноември’18 Откриване на изложба “Хирамово наследство – Сърбия” на Славолюб Ганич – Джани

На някои хора Създателят е дал талант да създават неща със стойност, на която поколения се възхищават. На други той е отредена само привилегията да се наслаждават на тези творения.

Славолюб Галич Джани е един от тези хора, които творят за нашата радост – за радостта на простосмъртните.

Гражданин на Крагуевац от поколения насам по родствена линия и вяра, нашият съвременик и брат използва благородни материали и им придава в творенията си духовна и художествена стойност; и от повече от 30 години е собственик на независима художествена галерия/ работилница – център на непресъхващ извор на земна и небесна красота.

Неговите златни ръце и творчески дух са създадени, закалени и оформени в родния му град Крагуевац, но и обогатени от множество посещения на други места по света, където той научава нови неща. Както Джани сам посочва, неговият творчески дух се базира основно на традициите на сръбското средновековно и италианско училища за обработка на благородни метали и за производство на художествени предмети, като особено подчертава влиянието на позабравената школа по изкуство “Призрен”, чиято традиция, за съжаление, е прекъсната от пристигането на турците по тези земи. Познанията, придобити в Италия, особено във Виченца, се усещат във всяко художествено творение, което Джани създава.

Отдадеността и усилията, вложени в създаването на произведения на изкуството, не остават неразпознати и неразбрани от онези, за които се приема, че дават експертни оценки и квалификации за художествени творби. Така през 1995 г. Джани е първият дизайнер на бижутерия и бижутер, приет в Асоциацията на Творците на Приложните Изкуства и Дизайнери на Сърбия.

Вдъхновението за колекцията “Мечтите на Хилендар”, с която художникът е особено горд, идва спонтанно по време на едно посещение в Хилендарския манастир, когато Джани решава да направи от неизползван стар метален предмет с висока духовна стойност колекция от 33 артикула, обогатени с благородни метали и диаманти, така преплитайки в произведенията духовна и художествена ценност. С тази колекция той получава множество признания в Сърбия и чужбина, сред които се откроява наградата на фондация “Вук Караджич”.

Произведенията в колекцията не бива да се разглеждат като продукт на индустриална дейност, а продукт на ръчната работа на художника. Чрез своите произведения той ни дарява не само с красотата на декоративния предмет и произведението, но също ни предава духовни послания, за които трябва да разсъждаваме и от които можем да учим.

Джани показва колекцията си в Сърбия и в чужбина, като по този начин изпълнява мисията си да споделя с нас – обикновените хора – послания за вечната духовност и красота.

Работата и познанията на Джани няма да останат без наследство – те са продължени от дъщеря му Катарина и синът му Лазар. И следващото поколение ще има възможността да се наслаждава на красотата и посланията, оставени на човечеството от творенията на семейство Галич.

Драган Вучур

Славолюб Джани Галич (1954)

Джани се ражда в Крагуевац и се занимава с бижутерия и изкуство. Той е също съпруг, баща и дядо. Понякога е чудноват алхимик – свързвайки злато и камък, благородно дърво и гранит, диаманти и манастирско желязо.

Какво получава той от това? Остава тайна.

Колекцията е призната от Асоциацията на Творците на Приложните Изкуства и Дизайнери на Сърбия през 1995 г. и има получени награди в Крагуевац (наградата Đurđevdan, 2008 г.), Нови Сад (наградата Капитан Miša Anastasijević, 2009 г.), Белград (наградата на фондация Вук, 2009 г.) и в столицата на златото Маджданпек (първа награда на MAJDANART за бижутерски дизайн, 2011 г.). Колекцията е излагана в Крагуевац, Ниш, Нови Сад, Белград, Тимишоара, Виена и Париж.

Споделете това: