19 Юли‘ 18 Премиера на книгата „Величието на Константин и нашата участ“ на Петко Атанасов

Културен център „Тракарт“ и издателство „Булга Медия“ представят книгата на Петко Атанасов „Величието на Константин и нашата участ“.

Tова е книга за великия Константин и едновременно с това за непознатия Константин. Един есеистичен текст с елементи на научно изследване, който се спира на важни моменти от живота и дейността на Константин I Велики и акцентира на важни черти от характера му. Главната линия е отношението му към култовия живот на неговото време и към  християнството, а изненадите идват от находките в текстовете свързани с неговия живот – и хроники и жития. Изненадващо е  и интересното му присъствие във фолклора, откъдето идва също много важна гледна точка. Така разказът извежда и един неочакван финал на книгата свързан с нашето минало и нашия народ.

Днес светът знае, че император Константин Велики е канонизиран за светец, обявен е за равноапостолен и се смята за основател на Църквата. Съдбата на Константин е удивителна и поучителна, но каноничният му профил е ваян през столетията в полза на доктрината и така сме загубили много от истинския му лик, истинския му характер и истинското му величие.

Оказава се, че страниците останали в негова памет не винаги са прочетени правилно, оказава се също че при много от авторите има неразбиране или тенденциозност. И много интересно, оказа се ,че по отношение на Константин, нашите български слова и апокрифи, а и нашият фолклор са много резистентни и обективни и е достатъчно да поискаме, за да научим от тях много.

Споделете това: