17 Юли’18 Изложба Живопис Втори младежки пленер ” Творецът “

Културен център „Тракарт”  за поредна година е домакин на заключителната изложба от пленера по живопис „Творецът”. С организиране на пленера по живопис „Творецът”, Ротъри клуб “Пловдив Пълдин” продължава една дългогодишна традиция, която през последните две години се трансформира в младежки живописен пленер.  Тази година за пръв път в такъв формат се включва и много талантлив автор – скулптор.

Проектът започва с подбор на участниците със съдействие на колеги – художници от училищата и университетите по изкуства в Пловдив – Лили Станчева от национална  художествена гимназия „Цанко Лавренов”, Иван Чакъров от НГ за сценични и екранни изкуства, проф. Галина Лардева от АМТИИ-Пловдив.

Пленерът започва с пътуване до едни от най – вдъхновяващите и съкрални места на балканите – Охридското езеро, Самоиловата крепост, манастирите „Св. Богородиц”, „Св. София”, „Св. Наум”, „Биговски манастир” и скалните манастири до Струга.

В творбите на младите автори прозират чувствата, които местата са предизвикали в тях. „Те се потопиха в мястото, то мина през тях, усетиха го! – споделя Матей Матеев, организатор на пленера.

Проектът би могъл да се разглежда в две части. Първата част приключва с откриването на заключителната изложба експонирана в уникалното пространство на Културен център „Тракарт”, а втората започва с първите откупки. Средствата събрани от тях се разпределят съответно за организиране на следващия пленер и за подкрепа на млади и талантливи художници в неравностойно положение.

Участници в пленера:

  1. Антония Иванова
  2. Илина Грозева
  3. София Кендерлиева
  4. Ралица Стaйкова
  5. Георги Георгиев
  6. Лъчезар Бобеков
  7. Делян Георгиев – гост

Споделете това: