17 Април’19 Изложба с картини от младежкия пленер „Творецът“

За трета поредна година, с подкрепата на Ротари клуб Пловдив – Пълдин, се проведе младежкият пленер „Творецът“ за ученици и студенти. Форумът бе продължение на традиционния международен симпозиум, който от години събира творци в Стария град на Пловдив – „Пловдив – от Твореца Сътворен“. В продължение на 7 години клубът е посредник на изкуството в Града под Тепетата. През всички издания на пленерите, включително и тази година, главен ръководител беше художникът и наш приятел Матей Матеев.

Тази година в художествения форум „Творецът“ участваха Явор Костадинов, завършил НХА-София и Дамян Мандалиев, учащ в АМТИИ гр. Пловдив (преподавател – проф. д-р Галя Лардева). Участници в пленера по живопис бяха и възпитаниците на НГ „Сценични и екранни изкуства“ – Ивета Милева и Димитър Коцев с преподавател Иван Чакъров. От НХГ „Цанко Лавренов“ се включиха Габриела Русенова и Мерелин Алексова (преподавател – Ели Станчева).

Като част от програмата на младежкия пленер, клубът  организира пътуване до Метеора (Гърция) за участниците. В приятелска обстановка, на фона на тази културна и природна забележителност, младите таланти бяха предразположени към творческо вдъхновение.

Темата на тазгодишното издание на „Творецът“ бе свободна и по желание  творците  можеха да посветят творба и на Българското Възраждане, като акцент тази година беше  280-годишнината от рождението на Св. Софроний Врачански. Тематика бе вдъхновена от друг проект на РК Пловдив – Пълдин, с национална значимост – „Народните будители и Аз“.

“Ще отбележим, че всяка година организираме дарителски търгове на клуба с творбите от пленерите по живопис. Средствата, събрани от продажбата на картините отиват за подпомагане на талантливи деца и за финансиране на бъдещите издания на форумът за изкуство „Творецът“.

Споделете това: