16 Ноември’21 Изложба “30 години цвят и светлина” в Градска художествена галерия “Дечко Стоев”- гр.Поморие от 17.30

ИЗЛОЖБА „СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО. 30 ГОДИНИ ЦВЯТ И СВЕТЛИНА“
Среща на утвърдени творци в сферата на изобразителното изкуство, завършили класа на акад. Светлин Русев преди 30 години
От 6 до 13 Септември 2021 г. в ТРАКАРТ ПАРК – новото културно пространство на Пловдив се събраха талантливи артисти, за да обединят своя творчески заряд, превръщайки ТРАКАРТ ПАРК в зелен остров на съвременното изкуство, в проекта Съвременно изкуство „30 години цвят и светлина“. В проекта участват утвърдени български художници, съвипускници от ателието на акад. Светлин Русев, отбелязващи 30 години от завършване на НХА „Николай Павлович“ в София през 1991 г.
Необходимостта от реализирането на идеята произлиза от факта, че всеки времеви период представя своята историчност и с творчеството си авторите засвидетелстват един важен етап от развитието на българското изкуство – годините на Прехода.
Симпозиумът е замислен да проследи и покаже творческото развитие и постижения на участниците и да обединят духовните си стремежи.
Имаше публично образователни и работни срещи с ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив, както и с хора със специфични зрителни затруднения, които да бъдат творчески тласък, провокиран от лекториите на преподаватели от НХА „Николай Павлович“, като входът беше свободен.
В симпозиума участваха: проф.Десислава Минчева, проф. Ивайло Мирчев, Атанас Атанасов, Димитър Димов, Еслица Попова, Валентин Узунов, Иван Хаджийски, Ангел Китипов, Стефан Петрунов, Станимир Желев, Димитър Яранов, Жорж Трак, Валентина Бъчварова, Матей Матеев и Атанас Колев.
Визуалните изкуства предизвикват обществото да преосмисли своите разбирания за граници, идентичност и националност – теми, които днес са актуални за Европа и целия свят.

Създадените по време на симпозиума творби бяха показани в обща изложба на 13.09.2021 в ТРАКАРТ ПАРК, намиращ се на „Асеновградско шосе“.Изложбата гостува в Художествената галерия – гр. Казанлък до 09.10.2021 г., от 14.10.2021 до 12.11.2021 гостува в ХГ „Теофан Сокеров“-гр. Ловеч и от 16 ноември ще бъде представена в Градска художествена галерия “Дечко Стоев”, гр.Поморие.
Откриване на изложбата в Художествена галерия „Дечко Стоев“ – гр.Поморие е на 16.11.2021 /вторник/ от 17.30 ч. и продължава до 04.12.2021.
В контекста на съвременните реалности проектът “Съвременно изкуство „30 години цвят и светлина“ дава повече възможност за реализация и публичност на живописта като еманация на творческия процес и затвърждава груповата форма на енергийно-творческия подем.
Проектът е част от официалната програма на Пловдив Европейска столица на културата 2019 и е част от програма” Наследство” на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 на Общинска фондация Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC и с медийното партньорство на Радио Пловдив.
www.trakart.org
www.facebook.com/centerTrakart
Споделете това: