16 Април’19 КОНЦЕРТ “ОТ ТОЛЕДО ДО ПЛОВДИВ”

Концертът “От Толедо до Пловдив” се състоя с огромен успех. Песните се изпълниха от актрисата ЕВА ВОЛИЦЕР, със съпровод от трима музиканти: ЯВОР ЖЕЛЕВ – флейта, ВИДЕЛИН ДЖЕДЖЕВ – цигулка, ХРИСТО НЕЙЧЕВ – акустична китара.
Тркстовете звучаха на старинният език ладино, като преди всяка от тях звучеше поетичният превод на български език. На специални екрани бяха излъчвани картини на Шагал, Модилиани, Ел Греко, Цанко Лавренов, които носят със себе си духовното богатство на песните и приказките, които и до днес звучат на езика ладино в Пловдив.

Еврейските песни на езика ладино, съхранен още от времето на Мигел де Сервантес, са песни за любовта, младостта, за трепетите на душата, за красотата; песни, пренесени от уста на уста през вековете, съпровождали живота на редица поколения.

Песните носят различни музикални влияния от страните и народите, през които са минали и живели евреите. Всяка една е малка поетична картина, емоционално наситена, с елегантна мелодика и майсторски аранжиран акомпанимент. Ту нежно-меланхолични, ту жизнерадостни и танцувални, те носят в себе си богата гама от човешки преживявания и усещания.
Вход свободен
Проектът е част от официалната програма на Пловдив 2019 Европейска столица на културата и e с финансовата подкрепа на Пловдив 2019.
http://plovdiv2019.eu/bg/platform/fuse/ 

Споделете това: