14 юни’17 „Пловдив Чете 2017“

„През 2017 се проведе 15-то издание на „ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2017“ в периода 12-18 юни 2017. Организира се от издателство „Жанет 45“ (домакин), в партньорство и с подкрепата на Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, Асоциация „Българска книга“ , Културен център Тракарт.

В същността си фестивалът е празник на книгата, на който гостуват авторитетни издателства от цялата страна. По време на фестивала центърът на Пловдив се превръща в огромна книжарница на открито, а на подходящи места се провеждат срещи с български и чуждестранни писатели. Естествена професионална тежест на фестивала добавят годишните Национални награди в областта на литературата „Христо Г. Данов“, организирани от Министерство на културата и Дирекция „Култура и културно наследство“ при Община Пловдив.

На церемонията за официалното откриване на фестивала в Античния театър на Пловдив Кметът на града връчва традиционния „Орфеев венец“ (изящна пластика-копие на художника Жорж Трак, придружена от парична премия за високи постижения в областта на съвременната поезия. Носители на високата награда през годините са поетите Константин Павлов, Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Дамян Дамянов (посмъртно), Стефан Цанев, Иван Теофилов, Иван Цанев, Иван Вълев и Иван Цанев.

От 2015 година организаторите на „Пловдив чете“ връчват и наградата „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга.

ФЕСТИВАЛНА ПРОГРАМА в Културен център Тракарт 

14 юни (сряда)

17.30 – Издателство „Летера“:

Премиера на „Сълза от изгрева“ – роман на Атанаска Петкова-Нанева за първата българска поетеса Елена Мутева. Представя: Здравко Дечев.

19.00 – Издателство „Жанет 45“:

Николай Терзийски представя романа „Отлъчване“. Думи за книгата Здравко Дечев.

15 юни (четвъртък)

17.30 – Издателство „Летера“:Еротиката като бягство от делника – Диана Петрова и новият й роман „Лилит“

Представя: Младен Влашки

16 юни (петък)

18.00 – Издателство „Сиела“:

Разговор с писателя Михаил Вешим и представяне на „Когато бях армейски генерал“

17 юни (събота)

18.00 – Издателство „Жанет 45“:

представя поета Хасан Еркек (Турция)  с книгата „Бяла теменуга“ . Със специалното участие на преводачката Кадрие Джесур

18 юни (неделя)

11.00 – Представяне на сборника “Практикум по Арттерапия”, водещ

доц. Александра Иванова-Нов български университет
Участват: Татяна дамянова, Стефания Колева, Русана Гаджанова, Кристина Бакларова, Симона Игнатова и др.

16.00–Среща разговор с писателката Светлана Дичева, автор на книгите „Балканският пророк“ и „Мона и Магелан“. Водещ – Александър Михайлов.

Споделете това:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван