12 Септември’18 – Фотоизложба  “Приказки оттук-оттам” на Евтим Бачев

 

 Културен център “Тракарт”  представи дебютната фотоизложба на Евтим Бачев “Приказки оттук-оттам” със събирани приказни мигове красота оттук-оттам с много любов . Тя премина при голям интерес от любителите на фотографията и гостите на културния център.

За автора: Евтим Бачев е роден през 1964 год, завършва Софийската математическа гимназия и Техническият университет в София. Той е консултант по информационни системи, утвърдил е името си на интернационално ниво в областите на компютърната сигурност и системната архитектура. Сега заема пост на Chief Technology Officer на международна фирма за IT услуги, базирана в Англия, Люксембург, Белгия и Обединените Арабски Емирства.

Пътешественик по душа и професионално, от много години живее в чужбина, където е работил за едни от най-големите IT компании в света. Наскоро завърнал се в България отделя повече време за любимото си хоби – фотографията.

Първият контакт с фотографията получава по най-стандартният начин – подарък фотоапарат „Смена“ и три черно бели филма, оттам нататък историята е ясна. Скоро след това по детски се добира до семейния немски апарат. С него успява да унищожи много ленти и по време на този творчески процес да разучи всички интимни вътрешни детайли и чаркове на въпросната камера. След безкрайни „поправки“ и „подобрения“ от нея остава само обектива.

Истинският сблъсък с фотографията Евтим получава когато на 13 годишна възраст се записва в младежката работна група по астрофотография към БАН, заедно с най-добрият си приятел. От 35 мм. филм вдига летвата до стъклени плаки ORWO и се потопя в магията на безкрайните нощи под звездите, следвани от безкрайни дни в тъмната стая. Семейно преместване в чужбина слага край на звездната одисея.

Следват дълги години „фотографски мрак“. Университет, служебни и по-късно семейни задължения вземат предимство. Евтим се премества да живее и работи в Португалия и Испания.

Идва и момента на сбъдване на дългогодишната мечта – придобиване на първия дигитален фотоапарат. Оттам до днес са неразделни.

Евтим се отдава на пейзажната и природна фотография, като не пропуска да заснеме и множеството градове, които посещава при постоянните си пътувания. В последните няколко години се отдава почти изцяло на фотография на природа, птици и диви животни.

През последните 9 години, по време на пребиваване в Дубай, като член на Гълф Фото, участва в много пленери, практически уъркшопи, където има честта да се учи и наблюдава отблизо работата на едни от утвърдените имена в съвременната фотография.

Фотографии на Евтим са били избирани в селекцията на национални и международни конкурси.

Споделете това: