8 Април’ 17 Цикъл открити дискусии под надслов: „Седемте Лъча – път за Възкресение“

Общество Път на Мъдростта, съвместно с издателство „7 Лъча“ и Културен център „Тракарт“, организира цикъл от четири открити дискусии под надслов: „Седемте Лъча – път за Възкресение“.

Преди повече от 25 години радио Би Би Си огласи, че учени са установили точната дата на Възкресението на Иисус Христос и това е 8 април. Неоспоримостта, че 8 април е истинската историческа дата на Възкресението на Христос, е потвърдена днес от изследователи на църковната история и този факт вече е отразен и в авторитетни енциклопедии, измежду които „Хронологична енциклопедия на света“ (Хронологична енциклопедия на света. Том 1-6. Т. 3. Велико Търново, Елпис, 1994 г., с. 24).

Достоверността на факта предизвиква вниманието и на Световния съвет на църквите, който поставя въпроса за честването на Възкресението на една дата, но споразумение досега не е постигнато. През 2015 г. папа Франциск предложи да се определи фиксирана дата за Великден, така че той да може да се празнува заедно с Православната църква. За възможна единна дата, на която всички християни да отбелязват Христовото възкресение, той предложи втората или третата неделя на април. През 2016 г. Общество Път на Мъдростта по повод Светия и Велик събор на Православната църква 2016 г., както и във връзка с предстоящия Вселенски Събор 2025 г., отправи официално обръщение до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, до Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей I и до Негово Светейшество папа Франциск, в което представи предложението си Възкресение Христово да се празнува ежегодно от всички християни в седмицата, включваща датата 8 април.

Възкресенското тържество обединява човечеството – с тази цел честването му е необходимо да се извършва по едно и също време. Защото живеем в дни на социални сътресения и несигурност, във времена на религиозно противопоставяне и ненавист. И повече от всичко човечеството има потреба от идея за единство, въплътена като култура и живяна като поведение. За всички християни такава идея е Възкресение Христово – най-светлият празник на света!

 

Споделете това:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван