11 Юли’17 Премиера на „Хилядолетия надежда“ от Мария Панчовска 18.30 часа

Мария Панчовска е професор по медицина, ревматолог. Създава и ръководи единствения в страната диспансер на болните от синдрома на Sjogren. Преподавател е в Медицинския Университет – Пловдив от 1988 година.

Тя е поетеса, която издава за първи път свои стихове още в ученическите  си години. Съчетава умело хуманната си професия с интересите  в поетичното словотворчество. Нейният изящен стил и неподражаем усет към красивия детайл, умението й да води вътрешен диалог с  читателя и мъдростта на наблюдателя я нареждат успешно сред плеядата изявени творци на поетичната слово в съвременната българска литература. Нейната книга „Хилядолетия надежда” се награждава за изключително успешния поетичен дебют от организаторите на Международния фестивал на поезията „Духовност без граници”.

”Пред мен е стихосбирката на Мария Панчовска „Хилядолетия надежда”. Това е нейната първа книга, но като концепция, светоусещане и морални послания, тя е завършена и блестяща в своята искреност и непринуденост. Стиховете са иносказателни, преминали са през синкопите на драматизма и ще накарат читателя да се замисли над всичко онова, което се нарича живот. Тази поетеса прекосява всекидневно „пустинята на хилядния град”, за да стигне до хората, които обича и които дарява с доверчивост и любомъдрие.  Лично за мен професията на лекаря е най-хуманната и най-възвишена човешка дейност. Истинският лекар лекува не само тялото, но и човешката душа, която притежава божествена промисъл и по призвание принадлежи на поезията. Душата е връзката между тялото и духовната инспирация, и може би нейното убежище приютява  надеждата, че светлината е по-силна от вечния и непрогледен мрак.”

Боян Ангелов

Споделете това:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван