11 Март’23 Премиера на книгата „Оръжия и хора“ на Васил Васев от 11.00

Организатори на премиерата на книгата „Оръжия и хора“ на г-н Васил Васев са Българското астронавтическо дружество-клон Пловдив, Сдружение Славянски свят – Пловдив, Авиационен клуб „Чисто небе“ – Пловдив и НСКЗВ „За честта на пагона“ – Пловдив.
Като основен организатор, БЪЛГАРСКОТО АСТРОНАВТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО (БАД) има за цел да подпомага развитието на космическите и авиационни изследвания.
Дружествата, организатори на премиерата на книгата „Оръжия и хора“, през последните години са насочили своята дейност, освен за реализиране на основните цели, определени от уставите им, така също и към организиране на културно-просветни мероприятия, като: представяне на новоизлезли книги, стихосбирки, организиране на фотографски изложби с историко-патриотична, авиационна и космическа тематика, беседи по актуални теми.
Инж. Васил Иванов Васев. Роден на 29.06.1952 г. в гр. Дупница и отраснал в с. Голям Върбовник, обл. Кюстендил. Завършва гимназия „Христо Ботев” в гр. Дупница. През 1970г. е приет във ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, което завършва през 1975г. с отличен успех, придобита специалност „Авиационен инженер по радиоелектронно оборудване на летателните апарати“ и звание лейтенант.
Назначен е като Началник група във 2-ра ескадрила на 25-ти ИБАП –Чешнегирово. Обслужва самолетите МиГ-15 И МиГ-17. След обучение в гр. Фрунзе / Република Киргизия / през 1976г. усвоява най-съвременният за времето самолет постъпил на въоръжение в българските ВВС – самолетът МиГ-23. Като инженер по радиоелектронно оборудване въвежда нови иновативни разработки и системи за проверка на авиониката на новите самолети.
Постъпва на работа в АРЗ „Г.Бенковски“ – Пловдив. През 1984-86 г. завършва редовно следдипломна квалификация в АОНСУ, специалност „Ръководство и управление на националното стопанство”, след което е назначен отново в АРЗ „Г. Бенковски” като инспектор по качеството. На тази длъжност е до 1988 г., когато службата му продължава във УВРБЗ-МО /„ТЕРЕМ”- включващо в състава си 12 военно-ремонтни завода и 1 база/. Изпълнява и отговорната работа като координатор по иновациите в „Терем“ ЕАД, както и секретар по многостранното международно сътрудничество между авиационните заводи от Варшавския договор. Пенсионира се със звание полковник.
През 2002-2003 г. изучава режисура „Филмово и телевизионно изкуство” в Нов Български Университет, гр. София.
В периода 2001-2008 г. създаде и води първото по рода си военно телевизионното предаване „Оръжия и хора”, в телевизия ТВ „7 дни”.

Споделете това: