11 Май 2019 Откриване на фотоизложба „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ на Евтим Бачев и празничен концерт на Дуо „Туртов“  в Желязната църква „Св. Стефан“ гр. Истанбул, Турция

В деня на Светите братя Кирил и Методий 11 май  ТРАКАРТ- Пловдив организира в желязната църква “Свети Стефан” в Истанбул фотоизложба “Пловдив – Европейска столица на културата ‘2019” на Евтим Бачев и  камерен концерт на цигулково дуо “Туртов” – Андреана Туртова и Николай Туртов и Даниела Стоянова – пиано.

Събитието бе открито от г-н Жорж Трак-управител на ТРАКАРТ и г-н Ангел Ангелов, почетен консул на Република България в Истанбул.

Сред гостите бяха г-жа Фикрие Бюлюнмаз – архитектката, по чиито планове е възстановен храма, старейшината на българската цариградска общност г-н Васил Лиазе, служители от българското консулство и на други дипломатически представителства в Истанбул, българи, живеещи в Истанбул и групата, пътуваща от Пловдив специално за събитията.

В криптата на най-изящния български храм са подредени 30 фотографии на Евтим Бачев, който е уловил духа на Пловдив-най-стария жив град в Европа, а прекрасният концерт на дуо „Туртов“ в съвършената акустика на храма развълнува гостите.

В програмата на групата, пътуваща от Пловдив бе участието на празника на Българската църква „Св. Георги“ в Одрин по освещаването на новия  купол над камбанарията и нов куполен кръст.

Новият кръст е позлатен и е изработен от пловдивския скулптор и галерист Жорж Трак. На освещаването, извършено от старозагорския митрополит Киприян, присъстваха посланикът на Р.България в Турция г-жа Надежда Нейнски, генералният консул на Р. България в Одрин г-н Васил Вълчев, председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията г-н Красимир Вълчев, почетният консул на България в Истанбул г-н Ангел Ангелов, местната българска общност в Одрин и Истанбул, много гости от България.

След великолепната желязна църква „Св. Стефан“ край Босфора, одринската „Св. Георги“ ще е втория български храм в Турция, който ще грее в позлата.

Споделете това: