10 Октомври’18 Откриване на фотоизложба и среща-разговор с участниците в проекта “И ние покорихме Немруд”

С  подкрепата на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив и Българско-турски литературен клуб за девети пореден път младежи от Пловдив имаха възможността да се докоснат до „планината на боговете“ Немруд /Адъяман – Турция/

На XIX-я поход за мир домакините от Ротариклуб „Немруд“ в Адъяман посрещнаха младежи в неравностойно положение и заедно покориха митичната и величествена планина – един от забележителните паметници на елинистичния период и обект на ЮНЕСКО.

Тази вечер участниците споделиха своята емоция от преживяното в културен център “Тракарт”, където бяха експонирани избрани фотографии на групата от България.

Тази година с младежите от Турция,  Бразилия, Мексико, Парагвай, Аржентина и Тайван бяха и единадесетокласниците Богомила Калчева и  Емил Вълчев, заедно с група от пловдивски  журналисти. Те се изкачиха на върха, развяха българския флаг и разказаха за най-стария жив град в Европа – Пловдив, който през 2019 годинаще е културната столица на Стария континент.

Младежите имаха уникалния шанс да минат и по моста Джендере, направен от 92 реда изсечени камъни, всеки от които тежък по 10 тона. На входа и на изхода на моста, построен в началото на II в.пр.Хр.от16-и римски легион, има три 10-метрови колони.

Част от пловдивската група бе и художникът Жорж Трак, по чиято инициатива участниците в проекта от града на тепетата посетиха и Гьобеклитепе – „лабораторията”, където е създадена човешката цивилизация. Може да се каже, че това е най-значимото откритие на модерната археология. Първата постройка в Гьобеклитепе е издигната някъде около 10 000 г.пр.н.е, изпреварвайки Стоунхендж с цели 7000 години.

„Храмовият комплекс е безспорно доказателство,  че човешката цивилизация съществува от много по-отдавна, отколкото сме предполагали досега”, уточни Жорж Трак

Участниците в проекта щеразкажат на пловдивчани за това приключение. С фотографиите направени повреме на пътешествието ще бъде организирана изложба с ражпродажба, в полза на благотворителна кауза.

Събитието бе съпроводено с рецитал-флейта на Чисем Йонвер Зафер – преподавател в Държавната консерватория при Тракийски университет Едирне /Турция/.

 

Споделете това: