1 Ноември 2018 Откриване на монументална скулптурна композиция “Листите на Захари Стоянов” в гр. Пазарджик

В Деня на народните будители се състоя тържественото откриване на монументална скулптурна композиция „ЛИСТИТЕ НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ“ в         гр. Пазарджик, по проект и изпълнение на ЖОРЖ ТРАК.

Скулптурната композиция „Листите на Захари Стоянов“ притежава знакова пластична изразност. В нея са синтезирани изображението и формата, така че модерният изказ и послания да бъдат едно целенасочено внушение за развитие и полет на всеки докоснал се до нашата близка история. Идеята за създаване на „Листите на Захари Стоянов“ е на Инициативен комитет за изграждане на монументална скулптурна композиция „ЛИСТИТЕ НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ“, включващ Ложа „Тракия“-Ориент Пазарджик и Сдружение на частните предприемачи и работодатели, гр. Пазарджик и частни лица. На церемонията присъстваха г-н Тодор Попов, кмет на гр. Пазарджик, г-н Йордан Кожухаров, заместник областен управител Пазарджик, г-жа Савина Петкова – председател на Общински съвет Пловдив, г-н Иван Гранитски, издателство „Захари Стоянов-София“, г-н Храбър Стоянов, потомък на Захари Стоянов и други официални лица.

„Не са много личностите в нашата история, за които „отечеството е над всичко“ и когато си спомняме за тях, особено от дистанцията на времето сме длъжни не само да разгърнем техните „листи“, но и да направим съвременен прочит на казаното от тях. В ден като днешния всички трябва да отдаваме почит на хората, които са осветили пътя на българина, а оттам и на „Стара Европа“, защото през вековете ролята на будители и просветители е тази, че те са променяли обществото към по-голяма духовност и са структурирали българската държавност.“ Жорж Трак

Споделете това: