1 май-10 май’19 Мост-между-културите

От 1 до 10 май 2019 в Културен център „Тракарт“ в Пловдив се състоя  вдъхновяващата изложба от 22 професионални пана със снимки на фотографите Калина Борисова и Борис Борисов. Изложбата отразява иновативния подход в търсенето  на диалог между културите, който сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ (BRIDGES CC) развива вече трета година.

Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 е важна част от турнето на изложбата.

От Арменската общност, с активното съдействие на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ (Agbu Plovdiv) и на г-жа Хрипсиме Ерниасян  бяха прекрасните ни домакини и партньори в Пловдив, които активно се включиха в организацията и подготовката на официалното откриване на изложбата.

То се състоя на 9 май от 17,30 ч. като след него гостите се насладиха на пъстра палитра от музикални изпълнения на хор „Евмолпея“, цигуларката Нина Куюмджиян, гастролираща цигуларка от Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни и арменските танцови формации към „Парекордзаган“ клон Пловдив – юношеската танцова група „Йеразанк“ с танца „Сардарабад“, детската танцова група „Астхигнер“ с танца „Сасна бар“ и танцова група на майките „Нърени“ с танца „Муш“, хореограф Анжела Везирян – Начева и солисти от вокално-инструментален състав „Еребуни“ към „Парекордзаган“ клон Пловдив с художествен ръководител Ардаш Ерниасян – Марина Спасова с песента „Хавадум ем“ (Вярвам), Хованес Караохлуян с песента „Десел ем“ (Видял съм) и Хари Шишманян с песента „Даинеръ анцнум ен“ (Минават годините).

Водещи на събитието бяха Мелани Папазян, Ани Геворгян и Габриела Докова, нашите момичета от Пловдив, които достойно представиха  арменската общност в проекта.


Кетърингът с арменски специалитети бе приготвен в ресторант “Ереван”, собственик и главен готвач е Арто Тутян, с финансовата помощ на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. „Мостове“ осигури и по чаша вино от винарска изба “Angel’s Estate”.

През целият ден на 9.05.2019 в Културен център “ТРАКАРТ” се състояха обучения и лекции за младежи, посветени на толерантността, под вещото ръководство на отец Петър Граматиков, главен експерт по религиозните въпроси към Дирекция “Социална политика”, община Пловдив. Баха проведени и няколко дискусии, ориентирани към диалога и междурелигиозното партньорство.
Специално за случая пристигнаха и някои от партньорите ни по проекта от URI Холандия, които и тази година бяха част от инициативата.

Изложбата „Мост-Между-Културите“ в Пловдив бе свидетелство за ползотворно  партньорство между различните религиозни общности в града.

Споделете това: