Експозиция “Миниатюрен мраморен римски портрет”

МИНИАТЮРЕН РИМСКИ МРАМОРЕН ПОРТРЕТ –  от I в. пр. Хр. до I в. сл. Хр.

Изящни мраморни портрети от I в. пр. Хр. до I в. сл. Хр., а също мраморен портрет и печат от черен мрамор с отпечатък колесница са от I хилядолетие пр. Хр. – Хетското царство.

В Културен център-музей „Тракарт“ са показани няколко експоната от колекцията ПРОТОТРАКИЙСКИ ПОРТРЕТ (праисторическа керамика от неолит-енеолит – Култура „Марица” IV-III хилядолетие пр.Хр.).

Постоянната експозиция е експонирана в Изследователски център-музей “Тракарт”, намиращ се на Главната улица. Праисторическите съдове, със своята геометрична орнаментална украса, свидетелстват за богати духовни традиции и уникални технически умения на първите уседнали култури на територията на нашия град. Украсата по керамичните съдове е предимно геометрична. Полихромията по съдовете е постигана с различни техники: нанасяне на графит, червена охра, бяла глина, врязана рисунка, полиране. Съдовете са изработени ръчно с т.нар. „шнурова“ технология. В експозицията могат да се видят керамични ритуални масички и столчета, фигурки на Богинята-майка, съдове за съхранение на жито и вино,  инструменти за бита.

 11

 14

12

Споделете това: