Тракарт Културен Център

ТРАКАРТ изгради, експонира и съхрани безценно културно наследство в подлез „Археологически” гр. Пловдив – Римски подови мозайки от ІII – IV век сл.Хр.

През септември 2003 стартира проекта за консервация и реставрация на античните мозайки в жилищна перистилна сграда ”Ейрене”, част от Културен център-музей ТРАКАРТ.

За възстановяването на този паметник на културата от национално и световно значение ТРАКАРТ получи гранд от Държавния Департамент на САЩ. Проектът се осъществи с тясното сътрудничество на Община Пловдив и Археологически музей – гр. Пловдив и приключи през май 2004 година. Културният център-музей е открит на 24 май 2004 г. с провеждането на Европейски Форум на Асоциациите за опазване на Европейското Културно Наследство.

ТРАКАРТ разполага с  500 кв. м. изложбена площ, от която:

–  160 кв. м. „in situ” антична римска подова мозайка от III-IV век – перистилна антична сграда „ЕЙРЕНЕ”

–  Постоянна експозиция “Стъклото в античното  изкуство”, проследяваща развитието на стъклопроизводството в рамките на 9 века – от V в. пр. Хр. до IV в. сл. Хр.

– Постоянна експозиция „Римски миниатюрен портрет” от I в.пр Хр. до I в сл. Хр.

Посетителите на музей „Тракарт” се запознават с културното наследство чрез обзорно представяне и лектория с 3 Д анимиран филм.

– Камерна зала със 120 места, разположена в автентична  антична среда, предпочитано място за концерти, представяния на книги, театрални постановки, презентации, семинари.

Културен център-музей “ТРАКАРТ” организира лектории с визуализация по теми, свързани и подпомагащи  учебно-образователния процес от начален, среден и горен курс в училище и във висшите учебни заведения. Лекциите се водят от археолози  по предварително заявена дата и тема.

Теми:

  • Проучване на родословното дърво
  • Траките и Пловдив
  • Каменните винарни на траките
  • Тракийски династически център в Пловдивско (с. Буково)
  • Тракийски скални гробници, релефи и светилища
  • Тракийски куполни гробници
  • Тракийски мегалитни паметници

В Културен център-музей  “ТРАКАРТ” съществуват школи по:

-актъорско майсторство – ”Любен Гройс” – деца  и младежи с ръководители Ивана Папазова и Стоян Сърданов

-детски мандолинен оркестър с ръководител Стефан Илинов

-изобразително изкуство

Културен център-музей “ТРАКАРТ” осъществява социалната си дейност по подпомагане маргинализираните групи с фондация Тракарт” 2000

Споделете това: