Международна научна конференция

Международна научна конференция на тема „Древна Тракия-сакрално и профанно. България, Балканите и черноморската област.”

Фондация „Тракарт-2000“ – Пловдив и Институтът за свободни изследователи „Historeon“ (IFRH), обявява покана за участие в Международна научна конференция на тема „Древна Тракия-сакрално и профанно. България, Балканите и черноморска област”, която е част от Международен фестивал „Дни на тракийската култура“ – 2019.

Участниците биха могли да представят на аудиторията доклади за интердисциплинарни изследвания в следните области:

  • Автохтонното население на Балканите, познато като пеласги, траки, кимериец (известен още като арийци, пра-индоевропейци): тяхното ранно керамично овладяване (керамика, култови предмети), техните ранни златни шедьоври, тяхното растениевъдство и опитомяването на животните; познанията им по астрономия, тяхната металургия, религиозни убеждения, (прото) сценарии, строителни технологии, първи доказателства за урбанизация и др.
  • Големият потоп в Черно море: първият (от края на последната ледникова епоха) е известен с голяма природна катастрофа, която предизвиква мащабна миграция. Нови данни и последствията от тях.
  • Произход, духовни ценности, морален кодекс и религиозен пантеон
  • Най-стари скриптове, свързани с Балканите
  • Лингвистични аспекти: Теория на арийската инвазия срещу теория на Индия; други вектори на проследимо размножаване
  • Последни ДНК данни
  • арийска диаспора: връзки с Шумер, Персия, Индия и Китай; следи за Египет, Крит, етруски свят …
 • Последни изследвания на монолитни структури: модел на разпространение, проследяване на връзки на запад от Балканския полуостров

Официалното откриване на Международния фестивал „Дни на тракийската култура“ – 2019 е на 20 юни 2019 г. на Римски стадион в Пловдив.

Място на провеждане на конференцията: Културен център „Тракарт“, Пловдив подлез “Археологически”

Дати на конференцията: 22 и 23 юни 2019 г.

Конференцията ще се проведе в  град Пловдив на 22 и 23 юни 2019 г. в Културен център-музей  „Тракарт“, в който е експонирана мозайката от късноантична жилищна сграда „Ейрене“ и камерната зала е част от музейното пространство.

Подаване на резюмета и доклади:

Срок за подаване на резюмета на докладите на български и английски език (мин. 300 думи; за предпочитане разширени резюмета) до 10 юни 2019, така че окончателната програма на конференцията да бъде съобщена до 18 юни 2019. Окончателните версии на докладите трябва да бъдат предоставени на Организационният комитет по време на конференцията  /на електронен носител с превод/, за включване в двуезичен сборник.

Работни езици на конференцията: Български и английски език

Подаване на доклади:

До поканата за обявяване на фиксираната програма на конференцията запитвания и подаване на доклади трябва да бъдат отправени  към Организационния комитет на следните е-mail: trakart@abv.bg – д-р Георги Иванов – Жорж Трак  ivan.daraktchiev@gmail.com –г-н  Иван Даракчиев

Допълнителна информация:

Конференцията се организира в гр. Пловдив – древната Пулпудава, а по-късно наречен Филипопол, а сега Пловдив. През 2019  Пловдив е културната столица на Европа. Дните 24 и 25 юни 2019 г. за участниците в конференцията са предвидени за организирана обиколка на три до четири обекта с ключово археологическо, историческо и духовно значение.

Пристигането в България на участници от други държави трябва да се планира най-късно за     21 юни 2019 /петък/ и отпътуване  за 26 юни 2019 /сряда/, за тези, които ще се възползват от възможността и се присъединят към групата, посещаваща историческите обекти.

Организационен комитет:

Д-р Георги Иванов – Жорж Трак, д-р Атанас Орачев, д-р Мартин Гюзелев,  д-р Димитър Проданов, Иван Даракчиев.

Споделете това: