15 Октомври’19 Представяне на книгата „Мостовете на времето”

Представяне на книгата „Мостовете на времето” на Валентин Измирлиев и Катя Гумнерова Културен център Тракарт премина при голям интерес от пловдивската публика.

„Мостовете на времето” увлича още от първата страница. Чете се леко, запомня се лесно и ни дава възможност да разсъждаваме върху изнесените факти и събития, без авторите да ни натрапват готови изводи! Книгата е композирана в изящна рамка, отворена в дясната си страна така, сякаш пред нас преминават като сцени от документален филм, като „синема верите”, сцени с графична четливост от явното и от скритото ежедневие на две епохи, между които все още не сме успели да изградим мост, макар и еднопосочен. Освен това, независимо от балансирания начин на представяне на събитията, авторите имат ясна и ненатрапчива, непартийна, а гражданска позиция, вградена елегантно в историите за д-р Чирков, Стиф, Сергей, Величко, Вовата, Божидар Янев и Бруклинския мост, и т.н.
А задачата на всеки мост е не само да те прехвърли на другия бряг, но и да ти даде свободата да се върнеш за момент в началото на пътя си или просто да се разходиш по него и да хвърлиш с разбиране поглед към водите на времето, и ако е нужно, отново да потърсиш контурите на Истината е служил през целия си професионален път. Като цяло, книгата разкрива личността и моралната чистота на авторите и като независима позиция, и като част от обществото, с което са поели ангажимента да съжителстват без да са част от тълпата! За мен посланието на тази книга е: Построй мост към себе си, за да откриеш кой си! Или както е написано в Аполоновия Храм в Делфи: „Гноти се автон!” (Опознай сам себе си!).
Борис Китанов

Катя Гумнерова е киносценарист и журналист. Следва драматургия във Филмовата академия в Бабелсберг, Германия. Завършва Института по кинематография в Москва. Авторе на игралния филм „Споделена любов”, сниман в Мосфилм и студио „Бояна”. Тя е автор на сценарии за игрални и документални филми, публицистика, монографии, преводни книги от немски и руски. Работила е в сценарна редакция на „Бояна филм”, била е кореспондент на в. „Народна култура” от Берлин, журналист във в. „24 часа”, главен редактор на списанията „За жената” и „Образование и Кариера”. Катя Гумнерова е автор на стихосбирката „Червеният бик” и книгата „Аз съм българче в чужбина”.

Валентин Измирлиев е завършил магистратура по икономика в Берлин, специалност „Международни икономически отношения” през 1971 г . Журналист е от 1972 г. и член на СБЖ от 1975 г. Носител е на наградата „Златно перо”, 2012 г . Той е редактор, политически коментатор и водещ на предавания в БНР и БНТ от 1974 до 1999 г. Автор и сценарист е на множество телевизионни филми в „Светът в действие” на БНТ, както и на пълнометражния документален филм „Живот в три Българии”. Бил е кореспондент на БНТ и БНР в Германия (1984–1989 г.). От 1999 г. е на свободна практика . Автор е и на книгата „Моя списък”, 2012 г. Винаги е бил съотнасян към компанията на водещите и самостоятелно мислещи журналисти и публицисти у нас.

Споделете това: