Международен фестивал “Дни на Тракийската Култура” 2018

За шеста година  ТРАКАРТ организира фестивал  
„Дни на тракийската култура“ от 20 до 26 юни 2018.
Фестивалната програма обхвана две направления – Музика и Слово – представени от международна научна конференция “Когато Слънцето беше бог”, концерти, театрални постановки, изложби, излъчване на филми, демонстрации в Културен център „Тракарт” – Пловдив, Изследователски център-музей „Тракарт” Пловдив и 2 външни пространства.

На 20 юни от 18.00 часа на Римския античен стадион се състоя официалното откриване на фестивала с концерт „Среща на цивилизации“. На пловдивчани за първи път се представи богатството на хетската култура с концерт на Хетски ансамбъл и изпълнения на живо на исторически хетски инструменти, дефиле „Следите на хетите“, на костюми от изображенията върху хетски релефи със съвременна адаптация. На откриването на фестивала акцент бе детското творчество, представено от Ансамбъл „Престо“ при НУМТИ „Добрин Петков“ с ръководител Пенчо Пенчев и Арт група “Славена”-Пловдив с художествен ръководител Мирослав Караделев. Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град, по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали. Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности. Проектът е част от културните събития, посветени на 2018 – Европейската година на културното наследство и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и в партньорство с Институт по балканистика с център по тракология към БАН, Генерално консулство на Република Турция в Пловдив, с любезното съдействие на Район “Западен” – Община Пловдив и с медийното партньорство на Радио Пловдив и Радио Катра FM.

Входът за всички събития беше свободен
Програмата за всички събития  може да разгледате тук:

Празничната програма  продължи в античното пространство на Културен център „Тракарт“ с откриване на изложбата „Танци, музика и костюми на хетите“, Художествен координатор: Проф. д-р Тайфун Иълдъръм, Директор: Алпер Бинан

И Експозиция “Хетите в слоевете на Анадола с творбите на 7 творци” Доц. Бюнйамин Баламир, Нилгюн Айшеджик Чевик, Кадир Шишгиноглу, Айнур Гюндоган, Х. Гюлер Дишбудак, скулптор: Хюсна Дишбудак, печатно изкуство: Кевсер Картал.

21 юни‘18

Програмата на фестивала продължи театрална постановка „Сердарят“  от Група „12+3“ – актьорско майсторство ПУ „Паисий Хилендарски“ – I курс актьорско майсторство за драматичен театър с ръководител проф. д-р Александър Илиев, асистент Зоя Капон.

От 19 часа бе открита изложбата с копия на аксесоари и музейни експонати от изкуството на Хетите, Турция в Изследователски център-музей „Тракарт“

22 – 23 Юни‘18

На 22 юни се състоя откриването на първа международна научна конференция „КОГАТО СЛЪНЦЕТО БЕШЕ БОГ“, която се проведе на 22 юни /петък/ и 23 юни /събота/ 2018 г. в рамките на шестото издание на фестивала „Дни на Тракийската култура 2018“. Конференцията се организира от Фондация „Тракарт-2000“- Пловдив, съвместно с Институт за балканистика с Център по тракология към БАН и Община Пловдив. В научната конференция взеха участие изтъкнати учени траколози и културолози – проф. дин Валерия Фол, проф. др.Тайфун Йълдъръм /Турция/, проф. д.изк. Ваня Лозанова, проф. Дамян Попхристов доц. д-р Георги Томов-МУ, Пловдив и др. В програмата на научната конференция бе включена демонстрация на “Техники за изработване и реставрация на прототракийски керамични съдове” – Марина Ненова, реставратор.

24 юни’18

Фотоизложбата “Неразказаната приказка за българската история” с презентация и премиера на книгата „Заветът”. Интердисциплинарният изследователски екип в състав Борислав Стамов, Мила Салахи,  Патриция Кирилова,  Стефан Ганев, Николай Иванов и Даниел Калчев  създават собствена  методика и инструментариум  за разчитане на древното българско руническо писмо и система за анализиране на артефакти.

Книгата „Заветът” е за един от най-драматичните и славни периоди на Българската империя през VII век. Тя разкрива истината за приемане на Християнството във Велика България – под скиптъра на легендарния Цар на царете Кубрат.

25 Юни‘18

Инициаторът и вдъхновителят на „Дните на тракийската култура“  Жорж Трак и проф. д.изк. Ваня Лозанова, ръководител на Центъра по тракология при ИБЦТ, откриха изложбата „Пътешественик във времето“, посветена на 85-годишнината от рождението на проф. Александър Фол.

Програмата продължи с изпълнения на девическа хорова формация „Евмолпея“, диригент Рада Славинска

Скулптурите на Атанас Колев провокираха професионалистите от публиката в Културен център „Тракарт“ и прерасна в своеобразен музикален пърформанс.

26 Юни‘ 18

На 26 юни празничната програма на „Дни на Тракийската култура 2017“ „Музика и слово“ гостува дамски хор „Тримонциум“ при Община Пловдив със своя нова програма. Хорът спечели публиката с  работения специално за празниците репертоар с български песни на фолклорна основа от значими наши композитори. С  артистичност и сценично поведение хорът успя да развълнува публиката и да предизвика бурни аплодисменти и овации.

Програмата на последния ден от фестивала продължи с Поетичен рецитал “Наследници на траките”. На публиката с музикален съпровод бяха представени стиховете на участниците в конкурса “Наследници на траките”, обявен 3 месеца преди старта на фестивала, като част от програмата. С помощта на Розалия Александрова в конкурса се включиха 11 участници и те получиха грамоти.

Филмовата програма, в рамките на международен фестивал „Дни на тракийската култура“ бе осъществена с Цветан Симеонов –  журналист, сценарист и режисьор, автор на повече от 50 документални филма. Част от тях са отличени с Grand Prix на престижни международни форуми. Публиката посрещна с небивал интерес представените филми: „Змийски шепот“, „Гладът на слънцето“, „Завещанието на свещените рудари“, „Кодът Ковил“. Прожекциите се осъществиха с любезното съдействие на Район Западен при Община Пловдив и в Камерна зала „Тракарт“.

Благодарствени адреси и плакети бяха връчени на партньорите и гостите на фестивала, а грамоти на всички участници в съпътстващата програма .

 

Споделете това: