9 Януари’ 19 Вечер, посветена на 80 годишния юбилей на проф. д-р Стефан Станев и представяне на книгата му “Между науката и изкуството”

80-годишният юбилей на известния биолог и носител на званието „Почетен знак на Пловдив“ проф. д-р Стефан Станев бе отбелязан в Културен център “Тракарт” на 9 януари 2019 г. Гости на вечерта бяха много негови приятели.

В рамките на събитието беше представена книгата му „Между науката и изкуството от акад. Марин Кадиев. Доайените в изобразителното изкуство Христо Стефанов, Иван Кирков, Румен Скорчев, Светлин Русев, Йоан Левиев, Димитър Киров, Георги Божилов и знаковите учени Николай Стоянов, Иван Буреш, Димитър Воденичаров, Николай Генчев и др. са герои в спомените на проф. Станев.

Той е автор на над 160 статии и 23 книги, посветени на историята на българската ботаника и популяризацията на ботаническите знания, сред които „Звезди гаснат в планината“, претърпяла, поради изчерпване, шест издания, „Бележити български ботаници“, „Зеленият свят на Пловдив“, както и на няколко десетки статии и 12 книги за пловдивски художници и други културни дейци и общественици.

Най-новата му книга, излязла в навечерието на новата 2019 г., носи заглавието „Ретро“ и съдържа разкази и спомени на проф. Стефан Станев.

 

Интервюто на Веселина Пеева от БНР може да чуете тук: БНР

Споделете това: